Go Back   Chevy Equinox Forum | GMC Terrain Forum | Cadillac SRX Forum > Chevy Equinox General Discussion > 05-09 Equinox Maintenance

05-09 Equinox Maintenance

Throttle Body Cleaning....


This is a discussion on Throttle Body Cleaning.... within the 05-09 Equinox Maintenance forums, part of the Chevy Equinox General Discussion category!
Hi all, new to the forum and hopefully someone can help. I have a 2008 equinox that I cleaned the ...





Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-28-2014, 07:07 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 2
Rep Power: 0
MyEquioxblah is on a distinguished road
Default Throttle Body Cleaning....

Hi all, new to the forum and hopefully someone can help.
I have a 2008 equinox that I cleaned the throttle body on. I did not remove the TB, but rather had my wife hold down the gas pedal with the engine off while I gently cleaned. I was very careful not to press hard on the valve and I used TB cleaner.
Now when driving, I am having some weird surges. When coming to a stop, the engine will idle around 1100 rpms, then after about 5 to 8 seconds of being completely stopped, the idle will drop down to the normal 800 or so.
I can't seem to find the exact idle relearn procedure so I went with the common...run for 3 minutes, turn off for 1, then run for 3. It didn't really help any. Went downtown today so I had plenty of stop and go traffic plus constant speeds of 65 MPH. Other than that, everything seems fine.

Any ideas???
Thanks for any help!
MyEquioxblah is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2014, 10:36 AM   #2 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 6
Rep Power: 0
vtbigdog is on a distinguished road
Default

My 2005 might be different but I had rough idle problems and after cleaning the throttle body I also cleaned the Mass Airflow Filter (MAF). I then found a vacuum line connection that runs from the rubber plenum to the back of the intake manifold that was completely disconnected at the manifold. The car now idles perfectly.

You may also want to check to make sure there was no additional debris along the edge of the throttle body that you may have missed, such as at the butterfly and the rod junction. What did you use to clean it? A toothbrush works well.
vtbigdog is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2014, 10:40 AM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 6
Rep Power: 0
vtbigdog is on a distinguished road
Default

2007 Chevrolet EQUINOX
Submodel: LT | Engine Type: V6 | Liters: 3.4
Fuel Delivery: FI | Fuel: GAS
Throttle Learn
Description
The engine control module (ECM) learns the idle position of the throttle plate to ensure the correct idle. Anytime the throttle body is cleaned or replaced, the ECM must learn the new throttle
position. The idle may be unstable or a DTC may set if the throttle position is not learned.
Conditions for Running the Throttle Learn Procedure
• DTCs P0101, P0102, P0103, P0107, P0108, P0111, P0112, P0113, P0506, and P0507 are not set.
• The engine speed is between 450-4,000 RPM.
• The manifold absolute pressure (MAP) is greater than 5 kPa.
• The mass air flow (MAF) is greater than 2 g/s.
• The ignition 1 voltage is greater than 10 volts.
Throttle Learn
Important
Do NOT perform this procedure if DTCs are set. Refer to Diagnostic Trouble Code (DTC) List - Vehicle .
1. Start and idle the engine in PARK for 3 minutes.
2. With a scan tool, monitor desired and actual RPM.
3. The ECM will start to learn the new idle cells and Desired RPM should start to decrease.
4. Ignition OFF for 60 seconds.
5. Start and idle the engine in PARK for 3 minutes.
6. After the 3 minute run time the engine should be idling normal.
Important
During the drive cycle the check engine light may come on with idle speed DTCs. If idle speed codes are set, clear codes so the ECM can continue to learn.
⇒ If the engine idle speed has not been learned the vehicle will need to be driven at speeds above 70 km/h (44 mph) with several decelerations and extended idles.
7. After the drive cycle, the engine should be idling normally.
⇒ If the engine idle speed has not been learned, turn OFF the ignition for 60 seconds and repeat step 6.
8. Once the engine speed has returned to normal, clear DTCs.
vtbigdog is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 07:36 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 1
Rep Power: 0
nick surfer is on a distinguished road
Default

Maybe this trial and error 'tale' will assist others if they try the actions that I FINALLY got to that resolved the issue and then work backwards from there it that doesn't work for them. Just sometimes the simplest possible solutions are in fact the real solutions.

I had pretty much all the above symptoms with my 2007 Equinox (135,000miles on the clock).....Service Stabilitrak/Service Traction Control warnings and check engine light came on one bright sunny morning for no apparent reason. Vehicle drove and handled as per normal. No changes to anything: driving pattern/maintenance/climate etc.. immediately prior to this manifestation.

......searched a hundred plus blogs by means of research (at this point I should point out that I have not been mechanically minded AT ALL for the last 45 years but, as we are stuck in the USVI for a short term with a dearth of even half-decent mechanics or shops that don't ask $50 just to lift the hood!) we had to take matters into our own hands so to speak!

First off, after much reference to internet, I decide to get brave and change the EGR valve. Looked an easy job , even for me. So got one online from Rock Auto........it turned up in good time BUT was (despite website and invoice saying the Dorman product was of 'Origin in USA") made in China and didn't fit properly. Returned it with no problem; good site despite this hiccup. Got a replacement genuine GM part. Problem still existed though.

Then mech hunted down and dragged a 'friendly' mech with a major set of decoder devices to analyse the computer. Got C0561/P1779/P0404. Codes all diagnosed as results above. Odd given EGR replacement, but hey what do I know.

My 'friendly' mech then suggested that a fault in the main 80 amp fuse could produce these results; looked on web saw these going for $23 upwards, hunted round locally and (still my beating heart!) without a great deal of optimism after trying 4 other local autopart outlets decided to drop by the local GM dealer just for a laugh. Expected to be royally stiffed BUT got the last one (yep the last one until the next container ship of parts turns up in 2 months!) for just $13!!! Raced home, well sort of given the roads here, to fit the fuse..........fitted.......no change in lights/code.

Ditched the 'friendly mech' and read chevy blogs online some more, well for almost 24 hours.......... Boy are there a ton, hundreds/thousands of owners suffering from similar problems and getting massively stiffed by Chevy dealers who deny there is a recognised issue!!!

The most sensible course of action (and coincidentally the cheapest!) as recommended on here was to buy some Chevron Techtron Fuel System Concentrate and ALSO (significant!!!) some throttle body cleaner. Given our current location, probable dirty fuel/burn, my gut warmed to this as a solution.

Next day (today, 7th March 2017 in fact) $18 lighter and armed with these 2 cans of 'elixir' I attacked the problem. Obviously the Techtron 'might' take ages to resolve any problems, so I moved on to the TBC.

Heavens decide to open so had to do this in a tropical downpour.........nonetheless it was a very simple and easy job for even a novice like me! My dearly beloved had to interact by depressing the throttle pedal to allow me to clean the gunk off the butterfly valve in the throttle body.......... man there was some real 'crap' in there, looked like dark treacle.........but with the aid of an old toothbrush we got most of it cleaned.

The moment of truth..........turned on the ignition, fired it up....................NO lights!!! Let the idle settle and sort itself out with the onboard computer settings for 5 minutes to............then turned it off. The second moment of truth.......back on no lights................... hallelujah! Still not wanting to believe my layman's luck, I drove off for 20 minutes, parked, stopped, engine off, engine on, no lights!

Repeated process........all still good.......... will only report back if it all goes pear shaped (https://en.wikipedia.org/wiki/Pear-shaped).

So.........in summation, check your throttle body out first!!!! Well worth a shot.

With much thanks to all who have contributed either directly or indirectly to me solving this.............thanks guys/gals and shame on GM/Chevy!
nick surfer is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Leather cleaning? Lenn Detailing Tips and Tricks 9 06-02-2015 05:57 AM
Cleaning Engine Compartment rbiggers Detailing Tips and Tricks 28 11-04-2013 08:04 PM
Body Part Interchangeability 05equinox 05-09 Equinox General Forum 4 09-03-2013 12:09 PM
RockAuto Has More Than Just Auto & Body Parts! RockAuto RockAuto 1 10-04-2012 12:25 PM
Find Auto Body Parts at RockAuto! RockAuto RockAuto 3 05-15-2012 12:26 AM